07 334 10 80

dežurna številka izven uradnih ur

031 770 100

Njihova živahnost nam pomeni zahvalo

V spodnjih rubrikah se posvečamo pogostim težavam pri vzgoji vaših hišnih ljubljenčkov. Opisane so tudi najpogostejše zdravstvene težave, ki utegnejo prizadeti vaše prijatelje.

Mačja cepljenja

Pri mačkah cepljenje proti steklini ni zakonsko obvezno, razen če mačka potuje v tujino. Zelo priporočamo cepljenje proti nalezljivim boleznim, saj na tak način žival zaščitimo pred boleznimi in hkrati preprečimo njihovo širjenje.

 

Mačke cepimo proti kalicivirozi, herpesvirozi in panlevkopeniji (mačji kugi). Možno je tudi cepljenje proti mačji levkozi (FeLV). Cepimo jih pri 6-8 tednih in cepljenje ponovimo še dvakrat v razmiku 4 tednov. Cepljenje se ponovi čez eno leto, nato pa na dve do tri leta, odvisno od izpostavljenosti virusom.

Zakonske obveznosti lastnikov psov in mačk

Obveznosti, ki jih določa nov Pravilnik o označevanju in registraciji hišnih živalih.

Vaš nov družinski član

Prve tedne nikar ne puščajte nove živali ves dan same doma. Lastniki drugih manjših živali kot so hrčki ali ptiči, poskrbite, da so le-ti izven dosega muce. Če so v vašem domu že naseljene muce ali psi, predstavite novega člana ostalim živalim v mirnem okolju, proč od hrane. Če ob tem zaznate napetost, živali odstranite še pred izbruhom agresivnega vedenja. Ne puščajte nove muce skupaj z ostalimi živalmi, če niste prepričani, da so zmožni mirnega sobivanja.

Navajanje na opravljanje potrebe

Nikoli ne enačite vzgoje svojih ljubljenčkov s kaznovanjem, saj fizično obravnavanje ali tepež vodijo do agresivnega obnašanja vaše živali. Kadar malčke zalotite pri neprimernem vedenju, jih oškropite s curkom vode ali jih preženite z rezkim zvokom. Da vaš ljubljenček razvije prijetno osebnost in primerno obnašanje je pomembno, da v mladosti vanj vložite dovolj časa in pozornosti. Z zgodnjim šolanjem in nadzorom boste preprečili, da ne bo zahajal v težave, si zadajal poškodb ali povzročal škode.

Muce na morju

Bele mačke ne izpostavljamo soncu in jih zaščitimo z zaščitnim faktorjem  za živali. Pozorni bodite na borov prelec, ki ob stiku z živaljo povzroča nekrozo tkiva, alergijsko reakcijo in hudo otekanje, zaradi česar je nujen obisk pri veterinarju.

Vzgoja muc

Muce s praskanjem brusijo svoje kremplje in raztezajo trup ter okončine. Priskrbite dovolj visok praskalnik , da se muc lahko pretegne in hkrati nudi dovolj stabilnosti, da se med uporabo ne prevrne. Praskalnik namestite blizu mačjega ležišča. Na uporabo ga navadite tako, da mu pomagate pri gibih praskanja in ga nato takoj nagradite. Če muca zalotite pri praskanju pohištva, ga mirno preselite k praskalniku, ter ga nagradite po uporabi le tega.

Igra

Zagotovite mucku dovolj telesne aktivnosti, saj boste le tako pomagali pri njihovem nadaljnjem razvoju. Da preprečite težave povezane s prekomerno telesno težo, mu zagotovite dovolj fizičnih aktivnosti. Z mladičkom se intenzivneje igrajte zjutraj in pred spanjem v večernih urah. Za krepitev intelekta mucku nastavite priboljške, do katerih se bo dokopal z različnimi spretnostmi. Pri igri bodite pazljivi na grobo odzivanje vašega ljubljenčka in ga usmerjajte k nadziranju praskanja. Pri igri ne uporabljajte igrač sestavljenih iz manjših delčkov, da jih mucek med vnemo ne pogoltne. Odstranite tudi polomljene igrače, da ne pride do poškodb.

Potovanje v tujino

Živali morajo biti za potovanje v tujino označene z mikročipom, imeti morajo veljavni potni list, in biti redno cepljene proti steklini. Pri prehodu v države izven EU se je potrebno pozanimati o morebitnih dodatnih zahtevah. Veterinar v veterinarski ambulanti vam izda identifikacijski dokument, na katerem opiše žival po barvi, velikosti, teži, starosti in pripiše podatke lastnika.

Obisk veterinarja

Za obisk pri veterinarju so priporočljivi zabojniki , pri katerih se lahko odstrani zgornji del, saj se bo muc počutil v svoji škatli med pregledom na varnem. Med obiskom klinike mucka ogovarjate z mirnim tonom, primerno vedenje pa nagradite verbalno ali s priboljški.

Priprava na pot

Avtomobil ohladimo in pripravimo dovolj velik in zračen prostor. Mačke, hrčke, kunce in morske prašičke vozimo v transporterjih , ki morajo imeti dovolj velike reže za svež zrak. Pozorni moramo biti na toploto, saj se plastični transporterji hitro ogrevajo in se žival hitreje pregreje. V transporter ali boks namestimo vodo, pri manjših živalih lahko tudi hrano. Večkrat delamo postanke, ponudimo hrano in vodo ter omogočamo opravljanje osnovnih življenjskih potreb. Nikoli ne zapuščamo avta z živaljo v njem, saj lahko zelo hitro pride do toplotnega udara, ki je lahko usoden.

Potovanje z muckom

Ker imajo muce pogosto težave z vožnjo, jih vsaj uro pred vožnjo ne hranite. Na daljše potovanje vašega ljubljenčka navadite tako, da ga v zabojniku večkrat peljete na krajše vožnje. Zabojnik imejte doma na vidnem mestu, vanj pa položite odejo, igrače in priboljške, da se bo muc nanj privadil.

Imamo ideje za izboljšanje življenja vaše živali

V kliniki Jang se redno strokovno izpopolnjujemo in bogatimo naše znanje. Zavedamo se, da bomo le z novim znanjem prispevali k dobrobiti vaših ljubljenčkov. Oglejte si naše ideje, kako popestriti vsakdan vaših živali in kako skrbeti zanje.

Pogoste mačje zdravstvene težave

Mikrosporija, mačja bolezen

Površinsko obolenje kože, dlake in krempljev je glivična bolezen, ki jo mnogi imenujejo mačja bolezen. Mikrosporija je zoonoza, kar pomeni, da se prenaša z živali na človeka in obratno. Bolezen ni nevarna in lahko mine sama od sebe. Zaradi možnosti hitrega širjenja je pomembno poznati potek okužbe, klinične znake, zdravljenje ter ukrepe v primeru suma na okužbo. Znaki bolezni so kolobarji brez dlak z vnetim rdečim robom in luskasto kožo, okrog njih pa dlaka izpada ali je polomljena. Bolezen lahko zajame večjo površino telesa. Če je prisotna še sekundarna okužba, bolezen spremlja tudi srbečica. Spremembe se najpogosteje pojavljajo na dlaki, koži ali krempljih (glava, ušesa, okrog smrčka, tačke).

Prebavne motnje

Motnje v prebavilih vplivajo na želodec in črevesje mačka. Najpogosteje se motnje kažejo v obliki bruhanja, driske ali zaprtja, napenjanja in šibkosti živali. Kronično vnetje debelega črevesja povzročajo paraziti, tumorji, polipi, alergije ali zaužiti tujki. Driska lahko nastane zaradi notranjih zajedavcev ali okužb, nepravilne prehrane ali pokvarjene hrane ter ob nepravilnem delovanju organov. Zaprtje lahko povzroča nezadosten vnos tekočine, zaužita dlaka ali kosti, presnovne motnje ter drugi dejavniki. Zaradi uživanja pokvarjene hrane ali tujkov, strupenih rastlin ali zajedavcev lahko pride do vnetja ali infekcije trebušne slinavke ter okužbe prebavil.

Ledvične težave

Ledvice odstranijo odpadke iz krvnega obtoka in uravnovešajo telesne tekočine. Znaki ledvičnih bolezni se običajno pojavijo, ko več kot dve tretjini ledvic ne delujeta več. Ko se kronična odpoved ledvic razvije, je ni več moči ustaviti. Ko se pri akutnih obolenjih ledvic napredovanje bolezni ustavi, žival popolnoma okreva. Ledvične težave so lahko rezultat okvare imunskega sistema, lahko so dedno ali pasemsko pogojene, vzrok pa je lahko tudi v slabi prehrani. Bolezensko stanje se kaže kot izguba apetita, v povečani žeji, pogostem odvajanju vode, bruhanju ter slabem videzu kožuha.

Sladkorna bolezen

Žeja, pogosto uriniranje, hujšanje in brezvoljnost, lahko nakazujejo na sladkorno bolezen. S primerno prehrano, redno vadbo in dovajanjem inzulina, lahko bolezen uspešno nadzorujemo. Sladkorna se hitreje razvija pri mucah s prekomerno telesno težo, pri tistih z gensko nagnjenostjo ali zaradi hormonskih motenj.

Prekomerna telesna teža

Muce s prekomerno telesno težo so podvržene različnim bolezenskim stanjem. Pojavijo se lahko artritis, bolezni srca, težave pri dihanju, sladkorna bolezen ter težave z mehurjem. Sami lahko preverite stanje muce tako, da položite roke ob strani in poskušate otipati rebra. Če jih težko zaznate ali jih sploh ne morete, ima vaš ljubljenček prekomerno težo. Nudite vašemu mucku dovolj aktivnosti, hrano z manjšo vsebnostjo kalorij ter maščob in večjim odstotkom vlaknin.

Kožna obolenja

Spremembe na koži ali draženje kože lahko sprožajo paraziti, bolhe, uši, pršice ali bakterijske infekcije. Kožna obolenja so lahko tudi posledica alergije na živila ali druge dejavnike kot so prah, cvetni prah ali plesen. Zdrava koža je gladka, se ne lušči in nima znakov rdečic ali draženja. Koža je enakomerno poraščena in ima enakomerno suho/mastno konsistenco.

Zobovje

Zobni plak je brezbarven biofilm, v katerem se kopičijo bakterije. Te povzročajo slab zadah, ustvarjajo zobni kamen ter vnetje dlesni. Muca ob prevelikem kopičenju bakterij razvije parodontalno bolezen, ki uniči dlesni in mehka tkiva. Zobne bolezni lahko preprečimo z obiskom veterinarja, ki poskrbi za ustrezno higieno ustne votline.

Bolezni sečil

Kadar se tvorijo v sečilih kristali ali kamni, le ti povzročajo draženje in blokade. Najbolj dovzetne za okužbe sečil so muce starejše od enega leta. Vnetje predstavlja večje življenjsko tveganje za samčke. Pogosto pride pri mucah tudi do vnetij mehurja, bolj znanih kot idiopatski cistitis. Povzročitelji bolezni sečil so slaba prehrana, stres, pomanjkanje telesne dejavnosti in premajhen vnos tekočine. Pokazatelji bolezni sečil so pogosto uriniranje, kri v urinu, zmanjšan apetit ter pomanjkanje energije.

Jetrne bolezni

Jetra omogočajo čiščenje različnih strupenih snovi iz krvi. Bolezni jeter povzročajo bakterijske ali virusne okužbe, zaužitje strupenih snovi ali spremembe v imunskem sistemu. Znaki jetrnih okužb se kažejo kot temno obarvan urin, porumenelost dlesni, beločnic ali kože, ter kopičenje tekočine v predelu trebuha.

Kaliciviroza

Bolezen povzroča vnetje zgornjih dihal in oči, razjede po jeziku, smrkanje, kihanje, izcedek iz oči in smrčka. Kaliciviroza se širi kapljično kaže pa se kot povišana telesna temperatura in pomanjkanja apetita. Pogosteje zbolevajo mlade mačke, bolezen pa se širi tudi med nezaščitenimi odraslimi mačkami.

Ohranjanje zdravja

Za ohranjanje zdravega in kakovostnega življenja vašega mucka je potreben reden obisk pri veterinarju. Med rutinskim pregledom veterinar pregleda trebuh, prsni koš in posluša utrip. Živali pregleda ušesa ter usta, da ni morebitnih okužb ali vnetij ter preveri stanje dlake.

Panlevkopenija

Bolezen prizadene predvsem črevesje zato žival nima apetita, bruha ali ima drisko.

Mačja levkoza je nalezljiva virusna bolezen in se širi s kontaktom. Virus oslabi imunski sistem, mačka postane občutljiva na sekundarne bakterijske infekcije, pojavljajo se tumorji, muce pa imajo krajšo življenjsko dobo.

Alergija

Alergija na hrano se kaže kot pogosto bruhanje, driska, izpadanje dlak ter razdražena koža. Alergijska stanja se lahko razvijajo leta, preden boste opazili prve simptome. Najpogostejši vzrok alergij so beljakovine v prehrani. Ob alergijski reakciji na prehrano z določenim mesom, poskusite nadomestiti izvor beljakovin s hrano, ki vsebuje jajca ali druge vrste mesa.

Prekomerno zaužitje dlak

Muce med lastno nego velikokrat zaužijejo dlake, ki so neprebavljive in dražijo želodčno sluznico. Zaužite dlake nakopičene v grlu ali želodcu vašega ljubljenčka povzročijo izbljuvek. V manjšem številu primerov nastanejo težave na prebavnem traktu, v resnejših primerih pa je potreben operativen poseg.

Herpesviroza

Znaki bolezni so vnetje oči in dihal, izcedek iz smrčka, oči ter povečane bezgavke. Zaradi apatičnosti in neješčnosti jih običajno sprejmemo v ambulanti.

Bolezni srca

Staranje in okužba s srčnimi glistami sta najpogostejši razlog za oslabelo srce ter bolezni srca. Pogosto se težave srca pokažejo kot težava pri dihanju, napor pri rekreaciji, kašelj, izguba teže ter otekanje v predelu trebuha. Srčne težave povzročajo zadrževanje tekočine in povečanje srca, kar privede do zmanjšanja njegove učinkovitosti. Veterinar lahko opravi temeljito preiskavo s pomočjo poslušanja srca, opazuje velikost z rentgenom, EKG meritev.

Vir: Anja Paternost, dr. vet. med., Wikipedia

JANG, veterinarska ambulanta d.o.o.,

Kandijska cesta 27,

8000 Novo mesto

 

T: 07 334 10 80,

F: 07 334 10 81

Trgovina Jang 08 200 53 60

Delovni čas

• od ponedeljka do petka: 8:00 do 19:00

• sobota: od 8:00 do 12:00

• nedelje, prazniki: na voljo le za nujne primere

Zasebnost in varnost

Klinika za male živali - Vse pravice pridržane © 2017 by LUXE

Prijavi se na e-novice Jang

dežurna številka izven uradnih ur

031 770 100

Sitemap

O nas

Osebje

Storitve

Nasveti

Muce

Psi

Trgovina